
Udviklingssygeplejerske: Forløbsguiden er en ny måde at være kliniker på
Afdeling for Lungesygdomme på Aarhus Universitetshospital bruger Forløbsguiden fra Emento til at hjælpe patienter bedre gennem deres behandlingsforløb. Dette giver patienterne en bedre forberedelse og øger deres sundhedskompetencer, hvilket giver personalet mulighed for at bruge deres tid mere effektivt og støtte patienter med andre behov. At anvende videoindhold til at guide patienter og drage omsorg via beskedfunktionen i Forløbsguiden kræver en ny tilgang som kliniker, fortæller Udviklingssygeplejerske og Projektleder Nanna Vendelboe Gregersen, der har stået for implementeringen på tværs af afdelingens tre klinikker.
Det er en anden form for patientkontakt, man skal turde have nu
En forløbsguide forbereder patienten på, hvad der skal ske i forløbet på hospitalet, hvad der er vigtigt at fokusere på, og hvorfor. Målrettet og letforståeligt information, eksempelvis formidlet via en video, gives efterhånden som patienten reelt set har brug for at lære eller udføre nye ting undervejs i forløbet - f.eks. at blande sin medicin selv. Modsat at få al information på én gang i et brev, eksempelvis.
At se en video med Nanna eller hendes kollega, der forklarer og viser, hvad patienten skal gøre trin for trin, at få overblik over forløbet og at blive påmindet om vigtige aftaler og gøremål mm. på de rette tidspunkter i forløbet skaber tryghed for patienten. Løsningen afmystificerer komplekse forløb og hjælper patienten til at samarbejde om behandlingen. Det skaber også tryghed for de pårørende, fortæller Nanna.
Hør hende her fortælle om, hvordan patienterne er anderledes klædt på i dag, og hvordan Nanna og hendes kollegaer fik en føling med, hvilket indhold i de forskellige forløbsguides, patienterne har gavn af:
Men at arbejde med Forløbsguiden kræver et nyt mindset for mange sundhedsfaglige. Det handler om at omfavne en digital kultur, hvor patientkontakten og -omsorgen foregår på nye måder. Med videoer og beskedfunktioner bliver kommunikationen både mere fleksibel og tilgængelig. Tidsbestemt videomateriale sikrer, at patienterne får den rette information på det rette tidspunkt på en ensartet, forståelig og kvalitetssikret måde, mens beskedfunktionen gør det muligt for patienter at skrive direkte til en sygeplejerske på afdelingen frem for at sidde i telefonkø. For sundhedspersonalet betyder det, at henvendelser kan håndteres, når det passer ind i dagens planlægning, hvilket reducerer stress og frigiver tid til andre opgaver.
Forløbsguiden udfordrer vante arbejdsgange og kulturer, men den nye digitale tilgang sikrer en højere kvalitet i patientforløbene og styrker relationen mellem kliniker og patient. Det er en ny måde at være klinikker på – en måde, hvor man skal turde tage patientkontakten til et nyt niveau og løbende drøfte, hvad nærhed og tilgængelighed betyder i fremtidens sundhedsvæsen, fortæller Nanna, der også er uddannet inden for Ledelse i Digitalisering. Hun anerkender, at utrygheden kan melde sig hos den enkelte kliniker, når måden man plejer at være til stede over for en patient omlægges:
Patienter kan hjælpe sig selv hjemmefra
På Afdeling for Lungesygdomme er Forløbsguiden allerede ved at gøre en mærkbar forskel – særligt for patienter, der skal modtage IV-behandling i eget hjem. Med videomateriale, der guider patienterne i at blande medicin korrekt og håndtere behandlingen sikkert, klædes patienterne på til at klare behandlingen trygt hjemmefra. Dette mindsker både behovet for oplæring på afdelingen og reducerer antallet af telefonopkald med spørgsmål om praktiske detaljer. I stedet for at skulle gætte sig til, hvordan medicinen blandes, kan patienterne følge videoen og føle sig mere sikre, hvilket skaber en større grad af selvstændighed. Samtidig bliver andre aktører som hjemmesygeplejersker og praktiserende læger sjældnere inddraget, hvilket gør indsatsen mere effektiv og sammenhængende.
Kroniske patienter føler, at Lungesygdomme er tættere på nu
For afdelingens mange kroniske patienter er Forløbsguiden ligeledes en central del af behandlingen. Den digitale løsning gør det muligt at opretholde en tæt kontakt, selv når der går lang tid mellem de fysiske besøg. Patienterne bruger ofte beskedfunktionen til at stille medicinske spørgsmål eller bede om at blive ringet op, hvilket gør kommunikationen mere fleksibel og mindre afhængig af faste telefontider. Som Nanna siger om tilbagemeldingen fra mange af de kroniske patienter:
- De kroniske patienter siger, at de føler, at vi er tættere på dem.
Forløbsguiden skaber desuden værdi for de pårørende, som spiller en afgørende rolle i de kroniske forløb. De bruger også løsningen aktivt til at finde information og støtte, hvilket styrker deres mulighed for at hjælpe og aflaste patienterne. På den måde bliver Forløbsguiden ikke kun et redskab for patienterne, men et vigtigt bindeled, der gør en forskel for hele familien. Nanna afslutter med:
- Det skal selvfølgelig give mening for patienterne, men de pårørende er også en kæmpe ressource for de kroniske syge patienter her.
Forløbsguiden har dermed vist sig at være mere end blot et digitalt værktøj – den er en ny måde at tænke patientkontakt, omsorg, sygepleje og kommunikation på. Ved at kombinere teknologi med klinisk ekspertise kan Afdeling for Lungesygdomme tilbyde en mere fleksibel, tryg og individualiseret støtte til deres patienter, uden at gå på kompromis med kvaliteten af behandlingen eller ressourcerne på afdelingen.
For både patienter, pårørende og sundhedspersonale er gevinsterne tydelige: Bedre forberedelse, øget selvstændighed og en følelse af at være tættere forbundet – selv på afstand. Og selvom det kræver en omstilling for klinikerne, er retningen klar: Digitalisering kan styrke både relationer og resultater, når den implementeres med omtanke.
Én platform, mange forløbsguides - på Afdeling for Lungesygdomme
Brugen af forløbsguides til diverse patientforløb udvikler sig konstant på Afdeling for Lungesygdomme, som bruger Forløbsguide-platformen på tværs af sine klinikker til at bygge og vedligeholde de forskelligartede forløbsguides:
Center for Sjældne Lungesygdomme tilbyder en forløbsguide til henholdsvis ny-henviste patienter, sarkoidose-patienter og lungefibrose-patienter
Allergicenter tilbyder en forløbsguide til henholdsvis astma-udredning, astma-kontroller og medicinallergi-udredning
Klinik for Lungekræftudredning tilbyder en forløbsguide til henholdsvis patienter med hæmoptyse og patienter, der skal have foretaget grovnålsbiopsi

Vil du vide mere?
Du er meget velkommen til at kontakte Louise Vinding, hvis du vil høre mere eller booke en demo
Email: louise@emento.dk