
Omlægning af konsultationer og mere differentieret sygepleje
Afdeling for Lungesygdomme på Aarhus Universitetshospital anvender Forløbsguiden fra Emento til at transformere og omlægge standard-konsultationer og skabe en tilgang, der sikrer differentieret sygepleje, fortæller Udviklingssygeplejerske og Projektleder Nanna Vendelboe Gregersen. Hun har introduceret afdelingen for Forløbsguiden, som nu bruger platformen på tværs af alle deres klinikker - altid med udgangspunkt i patientens behov.
Hvordan sikrer vi, at vi ser de rigtige patienter?
På Afdeling for Lungesygdomme er behovet for effektiv ressourceanvendelse en del af hverdagen. De har blandt andet brug for at skære i deres konsultationer og samtidig skal de hele tiden være sikre på, at de ser de rigtige patienter, siger Nanna - og her kan Forløbsguiden være en hjælpende hånd for sygeplejersker og læger i klinikkerne.
- Hvis vi kan give viden og hjælp til dem, som godt kan have en forløbsguide, så kan vi frigive tid til andre patienter, som skal have en anden form for konsultation, fortæller Nanna og fortsætter i filmen her:
Forløbsguiden har altså givet afdelingen nye muligheder for at arbejde differentieret med sygepleje og lægekonsultationer. I stedet for en ”one-size-fits-all”-tilgang kan forløbsguides skræddersys til den enkelte patient, da lunge-patienter med samme diagnose sagtens kan have forskellige behov for information. Som eksempel får patienter med hjemme-ilt ekstra information herom som et tillæg til sit standardforløb i forløbsguiden. De såkaldte “pakker” med målrettet information til den enkelte patient er en af de måder, hvorpå afdelingen kan understøtte den enkelte patient digitalt.
- Ja, det handler om at bruge det digitale, på den rigtige måde, til de rigtige patienter. Der er jo ikke et 'one size fits all. Vi skal jo stadig huske på, at vi alle sammen er individuelle personer med individuelle behov osv. Men vi skal også bare være åbne for, hvad en digital platform som Forløbsguiden kan bidrage med i en travl hverdag, fortæller Nanna.
De ældres compliance overrasker
En af de største overraskelser for afdelingen ifølge Nanna Vendelboe Gregersen har været, hvor bredt Forløbsguiden kan anvendes. På Lungesygdomme har de mødt fordomme om de ældre patienters, særligt ældre patienter med kroniske lidelser, mulighed for at bruge en forløbsguide via deres personlige mobiltelefon. Men erfaringen har vist, at både yngre og ældre patienter kan drage fordel af den digitale løsning, når den introduceres og implementeres korrekt. Dette har været med til at ændre opfattelsen af, hvem der kan få udbytte af digitale løsninger i sundhedsvæsenet.
- At vi har nogle ældre, kroniske patienter, der ikke kan finde ud af at bruge digitale forløbguides er bragt fuldstændig til skamme. Det har ikke noget med alder at gøre, det har egentlig heller ikke noget med din grundsygdom at gøre. Det handler om at få det introduceret på den rigtige måde til de rigtige patienter, så implementere det og holde fast i det, understreger Nanna, som også er uddannet inden for Ledelse i Digitalisering.
Et fremtidsperspektiv: Videoer og gruppesamtaler skal nedbringe individuelle konsultationer
For afdeling for Lungesygdomme er platformen Forløbsguiden blevet en integreret del af hverdagen på tværs af klinikkerne. Teamet omkring Forløbsguiden, hvor Nanna er tovholder, sørger for vidensdelingen, implementering og ugentligt opfølgninger, da potentialerne er mange - særligt med øje for at differentiere deres konsultationer til gavn for patienterne. Et af potentialerne er gruppesamtaler, der skal erstatte nogle af de individuelle konsultationer. Gruppesamtalerne tilbydes patienter, der anvender forløbsguides og hvor videoer øger patientens sundhedskompetence:
For Afdeling for Lungesygdomme handler det således ikke om at optimere ressourcer, men i første omgang at skabe en bedre oplevelse og behandling for patienterne. Med Forløbsguiden har de fået et værktøj, der gør det muligt at differentiere pleje og konsultationer, så de rette patienter får den rette hjælp – på den rette måde.
Erfaringerne fra afdelingen viser, at digitale løsninger kan gøre en reel forskel i sundhedsvæsenet, når de implementeres klogt og tilpasses patienternes behov. Og måske vigtigst af alt: At teknologi ikke kun handler om effektivisering, men også om at skabe tryghed, viden og bedre forløb for patienterne.
Med et stærkt team og en åben tilgang til nye metoder fortsætter Afdeling for Lungesygdomme med at udforske, hvordan Forløbsguiden kan styrke deres arbejde – til gavn for både patienter og sundhedspersonale.
Én platform, mange forløbsguides - på Afdeling for Lungesygdomme
Brugen af forløbsguides til diverse patientforløb udvikler sig konstant på Afdeling for Lungesygdomme, som bruger Forløbsguide-platformen på tværs af sine klinikker til at bygge og vedligeholde de forskelligartede forløbsguides:
Center for Sjældne Lungesygdomme tilbyder en forløbsguide til henholdsvis ny-henviste patienter, sarkoidose-patienter og lungefibrose-patienter
Allergicenter tilbyder en forløbsguide til henholdsvis astma-udredning, astma-kontroller og medicinallergi-udredning
Klinik for Lungekræftudredning tilbyder en forløbsguide til henholdsvis patienter med hæmoptyse og patienter, der skal have foretaget grovnålsbiopsi

Vil du vide mere?
Du er meget velkommen til at kontakte Louise Vinding, hvis du vil høre mere eller booke en demo
Email: louise@emento.dk