
Fleksibilitet og faglighed i én platform
Forløbsguiden er en fleksibel platform, der hjælper sundhedspersonale med at skabe skræddersyede forløbguides, hvor information og vejledning tilpasses patientens behov og gives i præcise doser gennem hele forløbet. Platformen gør det nemmere at sikre, at patienter får den rette støtte på det rigtige tidspunkt. Det er dog ikke en selvfølge at gøre en platform til sin egen, især i et sundhedssystem, hvor mange værktøjer kan være rigide. Udviklingssygeplejerske og Projektleder Nanna Vendelboe Gregersen deler her, hvordan Afdeling for Lungesygdomme på Aarhus Universitetshospital har formået at tage Forløbsguiden til sig på tværs af afdelingens tre klinikkers unikke behov.
En fleksibel platform tilpasset afdelingens behov
Forløbsguiden er ikke en fastlåst løsning – det er en dynamisk platform, som brugerne kan anvende og tilpasse efter deres egne behov. På Afdeling for Lungesygdomme har det været essentielt at sikre, at platformen bliver relevant og brugbar for deres tre klinikker, som hver især arbejder med forskellige patientgrupper og tilgange.
På tværs af klinikkerne har udviklingssygeplejersker og andre nøglepersoner været drivkraften bag at forme de forskellige forløbsguides indhold og struktur. Nogle informationer er standard og ensrettede, mens andet indhold er nøje tilpasset den enkelte klinik.
- Det er vigtigt at sige, at Forløbsguiden er en platform, som man er med til at gøre til sin egen - så vi har jo udviklet det, som giver mening for os her i Lungesygdomme, fortæller Nanna, der også er uddannet inden for Ledelse i Digitalisering.
For at holde platformen levende og meningsfuld har afdelingen også ofte prioriteret på mono- og tværfaglige fora at genbesøge og videreudvikle brugen af Forløbsguide platformen. Dette sikrer, at den fortsat skaber værdi og forbliver integreret i arbejdsgangene på tværs af klinikkerne.
- Vi får vores afdeling til at spille endnu mere sammen igennem Forløbsguiden, fortæller Nanna.
Gennem en vedholdende indsats og fokus på tværfagligt samarbejde har Lungesygdomme formået at integrere Forløbsguiden som en vigtig del af deres daglige og faglige arbejde. Men hvordan ser det konkret ud i praksis? Her er tre måder, hvorpå afdelingen bruger platformen til at skabe værdi for både patienter og personale.
Sådan gør Lungesygdomme Forløbsguiden til deres egen
Afdeling for Lungesygdomme arbejder løbende på at integrere Forløbsguiden som en central del af patientforløbene. Her er tre konkrete eksempler på, hvordan platformen skaber værdi for både patienter og personale:
1. Én indgang til videokonsultationer, AmbuFlex, mm.
Patientens personlige forløbsguide fungerer som en samlet indgang til al information fra Afdeling for Lungesygdomme, herunder links til eksterne ressourcer. Målet er, at videokonsultationer og AmbuFlex-løsninger fremover kan tilgås direkte via patientens forløbsguide. Dette sikrer, at patienten har alt relevant information samlet ét sted og undgår at navigere i flere systemer som Digital Post, hvor information ofte kan blive overset.
- Forløbsguiden er ligesom en døråbner for forskellige muligheder, fortæller Nanna.
2. Indsigt i patientadfærd forbedrer planlægning
Afdelingens brug af statistik-værktøjet i Forløbsguide-platformen giver værdifuld indsigt i patientens adfærd med forløbsguiden. Sundhedspersonalet kan se, hvor mange patienter der åbner informationen i deres forløbsguides, hvad de har læst, og hvilke dage beskedfunktionen bruges mest. Denne indsigt afmystificerer personalets bekymringer om, at beskedfunktionen vil føre til en uoverskuelig mængde henvendelser. Til gengæld får personalet et klart billede af, hvornår de typisk modtager beskeder, hvilket gør det muligt at planlægge ressourcer og vagter mere effektivt, fortæller Nanna og fortsætter:
- Vi kan faktisk se og forberede os på, at vi får flest henvendelser måske om tirsdagen, og så skal vi lige være særligt obs på det om tirsdagen.
3. Fleksibilitet i patientkontakten qua beskedfunktionen
Beskedfunktionen gør det muligt for sygeplejerskerne at besvare patienternes spørgsmål, når det passer bedst ind i arbejdsdagen på klinikken. Personalet er ikke længere bundet af faste telefontider, og patienter undgår lange køer. Dette skaber en mere fleksibel og effektiv arbejdsgang, samtidig med at patienter føler sig tættere på afdelingen. Hør Nanna fortælle om det i videoen her:
Afdeling for Lungesygdomme viser, hvordan en fleksibel platform som Forløbsguiden kan blive en vigtig brik i at skabe mere sammenhængende patientforløb og optimere arbejdsgange relateret hertil. Gennem kontinuerlig tilpasning og tværfagligt samarbejde har de gjort løsningen til deres egen – til fordel for både patienter og personale. Erfaringerne fra afdelingen er et stærkt eksempel på, hvordan det skaber størst værdi, når teknologien ikke står alene, men udvikles og implementeres på en måde, hvor menneskene – både patienter og personale – kommer først.
Én platform, mange forløbsguides - på Afdeling for Lungesygdomme
Brugen af forløbsguides til diverse patientforløb udvikler sig konstant på Afdeling for Lungesygdomme, som bruger Forløbsguide-platformen på tværs af sine klinikker til at bygge og vedligeholde de forskelligartede forløbsguides:
Center for Sjældne Lungesygdomme tilbyder en forløbsguide til henholdsvis ny-henviste patienter, sarkoidose-patienter og lungefibrose-patienter
Allergicenter tilbyder en forløbsguide til henholdsvis astma-udredning, astma-kontroller og medicinallergi-udredning
Klinik for Lungekræftudredning tilbyder en forløbsguide til henholdsvis patienter med hæmoptyse og patienter, der skal have foretaget grovnålsbiopsi

Vil du vide mere?
Du er meget velkommen til at kontakte Louise Vinding, hvis du vil høre mere eller booke en demo
Email: louise@emento.dk