TV Avisen på DR
D. 8-1-2023 kl. 08.00:
https://www.dr.dk/drtv/se/tv-avisen_-kina-dropper-rejserestriktioner_360593
Transkription:
Gennem 5 år, der har man i Region Midtjylland testet en app, der skal gøre behandlingsforløb tryggere for patienterne. Indtil videre så er resultaterne gode, og derfor så bør initiativet udbredes til resten af landet, sådan lyder det fra flere sider.
- Det system fungerer jo bare. Hold da op, man hørte så mange dumme historier, men det her, det virker. Og det virker godt.
(siger Povl Balslev, patient) Med app'en, der får patienten en såkaldt digital forløbsguide på telefonen, hvor de kan chatte direkte med den tilknyttede sygeplejeske. De kan også se video guides relateret til deres sygdom, og så bliver de mindet om aftaler på hospitalet. Og en af de patienter, der har haft stor gavn af app'en, er Povl Balslev her, som tidligere var tilknyttet Karkirurgisk Afdeling på Århus Universitetshospital. For da han fik en udposning på legemspulsåren ved hjertet, ja, så var især den løbende kontakt med hospitalet vigtig for ham:
- Det er en meget stor tryghed og en rarhed, at man har et personligt kendskab. Og så også det, at hvis der bliver noget, så kan man hurtigt få et kvalificeret svar.
(siger Povl Balslev, patient)
Indtil nu er der gennemført omkring hundrede tusinde digitale forløb fordelt på 50.000 patienter i regionen, og også for sygeplejesker som Rikke Mikkelsen:
- Der er app'en her et rigtig godt værktøj. vi kan mærke, at det giver vores patienter en tryghed i deres patientforløb, og det er rigtig vigtigt for os som personale, at vi kan mærke, at vores patienter er trygge ved både at komme her, men også at leve.
Ja, så er du med Anders Kühnau, regionsrådsformand i Midtjylland og også formand for Danske Regioner. Altså, det lyder jo som om det her med den digitale Forløbsguide, det er en succes. Den er den blevet testet i fem år, så hvis det er så god en ide, hvorfor har I ikke fået den udbredt til resten af landet for længst?
- Det er en rigtig god idé, når vi laver nye løsninger, at vi afprøver dem ordentligt, inden vi udbreder dem. Og det skal vi selvfølgelig også gøre med den her. Nu er vi så der, hvor man kan sige, at nu er vi klar til at udbrede den. Vi har udbredt mange digitale løsninger i det danske sundhedsvæsen. Vi har faktisk nok verdens mest digitale sundhedsvæsen. Vi har bl.a. sundhed.dk og mange andre løsninger, som danskerne er blevet fortrolig med, som er udbredt på tværs af regionerne. Og det tænker jeg også kommer til at ske med den her app nu.
(siger Anders Kühnau, regionsrådsformand i Midtjylland og også formand for Danske Regioner)
Så du kan altså se store perspektiver i den. Men hvad skal der så til, for at den bliver taget i brug på flere hospitaler? Hvad er næste skridt her?
- Næste skridt er klart, at vi udbreder den ligesom bliver udbredt mange andre digitale løsninger, og det har vi også systemer til at gøre. Vi har et rigtig godt samarbejde mellem regionerne på it området. Stik imod det, man nogle gange ser i offentligheden. Så har vi faktisk et meget digitaliseret sundhedsvæsen i Danmark. Et af de mest digitaliserede i verden. Og vi har et godt samarbejde omkring det, og det tænker jeg også gør, at vi får det her udbredt ret hurtigt. Vi har forskellige løsninger også på dette område, men vi samarbejder om at finde en løsning, der samlet set kan give det bedste til danskerne. Og der er vi ved at være nu. Heldigvis.
(siger Anders Kühnau, regionsrådsformand i Midtjylland og også formand for Danske Regioner)